Nature Inclusive

This  cycle of Experimental Concrete addresses the potential of concrete and concrete structures to facilitate nature inclusive places. DP6 Architectuurstudio had the design lead, together with precast producers a series of prototypes were created to be discussed and to be catalysts for new ideas and products. 

2019 - 2020

concept, coordination, design, moderation, production, publication

designers
Jimmy van der Aa, Edson da Costa, Gaelle Le Coz, Dick de Gunst, Richelle de Jong, Alexander Kröbacher, Maria Paz & Chris de Weijer - DP6 Architectuurstudio

concrete experts & participating industry
Taco van den Broek - Betonhuis Constructief Prefab, Ellen van Genechten - Byldis, Alejandro Pietro - TU Delft Robert Rouhof - Westo prefab Beton Systemen, Joost Velthorst - HCI Betoniondustrie, Cindy Vissering - Betonhuis Cement/TEKTONIEK & Dennis de Witte

moderators
Siebe Bakker - bureaubakker

Experimenteel Beton 2003 - 2022

2023 / Dutch

Overview of 20 years Experimenteel Beton


editor
Siebe Bakker

graphic design:
Siebe Bakker & Fatih Cebeci

Backflap (NL)

EXPERIMENTEEL BETON beoogt een inspirerende uitwisseling van ideeën, ambities en expertises tussen ontwerpers en producenten. Overtuigd van de innovatieve kracht van samenwerking is het noodzakelijk om deze vorm te geven, te initiëren, te koesteren, en te laten zien.

Ieder wordt aangesproken op hun eigen kracht en kennis. Ontwerpers, producenten en experts. Het doel is om elkaar te leren kennen, elkaars ambities, elkaars uitdagingen. Alleen
wanneer men gedegen inzicht heeft in de wereld van de ander kan een vruchtbare dialoog ontstaan. Het doel is om de randen van het mogelijke met beton op te zoeken,elkaar uit te dagen, er overheen te gaan, en mogelijk nieuwe toepassingen en technieken te verkennen.

EXPERIMENTEEL BETON gaat verder dan het uitwisselen en ontwikkelen van ideeën en plannen. Ze worden daadwerkelijk uitgevoerd, getest en gewogen. De resultaten van de
intensieve samenwerking worden tastbaar en vormen de kiem voor verbazing, debat en vervolg.

Deze publicatie toont 129 prototypen, die de afgelopen 20 jaar in 16 sessies zijn ontwikkeld door meer dan 150 ontwerpers, samen met een kleine 100 producenten en experts.


download pdf[/custom_button]" ]

2020 / Dutch

Results from the Experimenteel Beton 'Nature Inclusive' cycle with DP6. 

editor
Siebe Bakker

graphic design: Siebe Bakker

Natuurinclusief (NL)

Beton is een fascinerend materiaal. Het is een bouwmateriaal waar we de wereld mee maken en vormgeven. Met beton bouwen we woningen, flatgebouwen, bruggen en tunnels. In elke vorm, stevig en sterk, maar ook homogeen en integraal. Beton is niet alleen een constructiemateriaal, maar ook een fascinerend afbouwmateriaal. Beton is dimensieloos en schaalbaar en verbindt macro- en microniveau.

Beton is samengesteld met het bindmiddel cement. Cement heeft de bijzondere eigenschap dat het door toevoeging van water verhardt. We gieten het in mallen en laten het simpelweg verharden. Het resultaat is stevig, hard, onverwoestbaar. Bijna als tovenarij. Maar zit er ook leven in beton?
DP6 architectuurstudio uit Delft is gefascineerd door natuurinclusiviteit. Een maakbare wereld die leeft en groeit. Waar het aangenaam verblijven is met een plek voor iedereen. Voor mens en dier, voor bomen en planten.

Met beton kunnen we fantastische plekken maken. Maar daarmee bouwen we aan een stenige wereld die opwarmt en waarin ons regenwater wordt afgevoerd via de riolering. Kan beton bijdragen aan een meer natuurinclusieve wereld? Kan beton water vasthouden als buffer? Kan beton een voedingsbodem bieden voor een groenere wereld? Of een betere plek bieden om te nestelen of beschutting te zoeken? Als een groen tuintje aan je huis, waar alles groeit en bloeit. Dat zou de wereld een beetje mooier kunnen maken!

Dit jaar heeft Experimenteel Beton samen met DP6 acht samples ontwikkeld
waarin beton als bouwmateriaal een voedingsbodem en verblijfsplek kan zijn
voor dieren, bomen en planten.
De uitkomst is een creatieve verzameling van ‘Natuurinclusief Beton’.