Super Concrete
Material research workshop at Romein Beton exploring possibilities with Ultra High Performance Concrete. Booosting members discussed the potential and produced their own formwork for prototypes to be produced at Romein Beton.
2011
concept, coordination, design, moderation, publication, strategy
AAArchitecten Den Haag: Jemima de Brauwere, Zamorah Getrouw & Jaap Verkade
Aldus Bouwinnovatie: Hermen Jansen
Arconiko Architecten: Frido van Nieuwamerongen
Atelier Pro: Allard de Goeij & Paul Vlaar
Bierman Henket architecten: Henk van Laarhoven & Tamara van Kampen
Booosting: Jolanda Steenhouwer
Rijksgebouwendienst, directie Advies en Architecten: Marc van Roosmalen
Rocksteady architecture and design innovation: Femke Bijlsma
STEGERWALD architecture & research: Michaela Stegerwald
Verburg Hoogendijk Architecten: Thijs Verburg
Timmers Architecten: Jan Timmers
TU/e Bouwkunde: Mark Derks
Zonneveld Ingenieurs: Richard ter Maten
concrete experts & participating industry
Valentijn Blonk - Romein Beton, Hans Köhne - Cement&BetonCentrum & Paul de Vries - Romein Beton
moderators
Siebe Bakker & Hans Köhne
host
Romein Beton
initiative
Booosting
Romein Beton
prototypes
CHT-02 - Thijs Verburg
CRINOLINE - Michaela Stegerwald
curved-ed joint - Richard ter Maten
the bolt - Mark Derks
FILAMENTI - Jemima de Brauwere, Zamorah Getrouw & Jaap Verkade
HEM300 - Henk van Laarhoven & Tamara van Kampen
juicySICILIA - Michaela Stegerwald
Malva & Alcea - Jolanda Steenhouwer
melwan - Hermen Jansen
network column - Frido van Nieuwamerongen
ziplamp - Allard de Goeij
supercon - Marc van Roosmalen
TT-Rex - Allard de Goeij, Paul Vlaar
viaductable - Femke Bijlsma & Klaas de Groot
zigzag - Jan Timmers
photography
bureaubakker, Jolanda Steenhouwer & participants
Superbeton
2012 / Dutch
Documentation on UHPC casestudy for Booosting members at Romein Beton. Participants explored the potential of Ultra High Performance Concrete and developed their own formwork. Romein Beton assisted with producing the prototypes.
editor
Siebe Bakker - bureaubakker
Voorwoord (NL)
Regelmatig bedenken architecten nieuwe oplossingen voor hun projecten. Helaas is de projecttijd vaak te kort om de nieuwe vondst uit te werken. Door perikelen met normeren, ontwikkelen en produceren blijkt de projecttijd te krap. En is het gebouw eenmaal opgeleverd, dan verdwijnt het idee in het archief. De focus ontbreekt bij architecten om de plannen verder uit te werken, de aandacht verschuift naar het volgende project. En dat is jammer omdat hierdoor
veel goede ideeën sneuvelen die het waard zijn uitgewerkt te worden.
Bij discussies in Booosting constateerden we regelmatig dit dilemma. Verschillende bureaus bedachten een eigen oplossing. Bij Atelier Pro, zo vertelde Hans Kalkhoven (nu studio Leon Thier), hadden ze er zo genoeg van dat de ontwerpers in het bureau telkens weer opnieuw trachten een ‘eigen, unieke’ balustrade te ontwikkelen, dat ze tezamen met Versteeg hekwerken enkele eigen ontwerpen ontwikkelden. En bij Mei architecten en stedenbouwers vormde Robert Winkel een ontwerpgroep die gesneuvelde projectideeën verder uitwerkte.
Wat uit deze voorbeelden blijkt, en niet alleen uit deze twee voorbeelden, is dat samenwerking met fabrikanten cruciaal is. Fabrikanten weten alles van hun materiaal en hun productieproces en kunnen architecten helpen de ideeën sneller te concretiseren. Tegelijkertijd leveren de ontwerpers de fabrikanten verrassende invalshoeken voor nieuwe producten.
Deze constatering leidde bij Booosting tot de serie Ontwerpen in de Fabriek. Fabrikanten, architecten en industrieel ontwerpers werken in de fabriek samen aan het realiseren van nieuwe oplossingen. In 2009 was de eerste sessie bij PP gevelbouw. De vele mogelijkheden van het gietproces en de vrije vorm mogelijkheden inspireerden de ontwerpers tot nieuwe vondsten in vorm, kleur en materiaalmelanges.
Dit jaar bood het Cement&BetonCentrum de ontwerpers ongekende uitdagingen met het Ultra Hoge Sterkte Beton (UHSB). Het is een betrekkelijk nieuw materiaal waarvan de ontwerpmogelijkheden nog lang niet uitputtend verkend zijn. In de fabriek van Romein Beton is een divers gezelschap ontwerpers de uitdaging aangegaan nieuwe toepassingen te bedenken met dit materiaal.
Frido van Nieuwamerongen
Arconiko architecten en Booosting
Inititiatiefnemer Ontwerpen in de Fabriek
Experimenteel Beton 2003 - 2022
2023 / Dutch
Overview of 20 years Experimenteel Beton
editor
Siebe Bakker
graphic design: Siebe Bakker & Fatih Cebeci
Backflap (NL)
EXPERIMENTEEL BETON beoogt een inspirerende uitwisseling van ideeën, ambities en expertises tussen ontwerpers en producenten. Overtuigd van de innovatieve kracht van samenwerking is het noodzakelijk om deze vorm te geven, te initiëren, te koesteren, en te laten zien.
Ieder wordt aangesproken op hun eigen kracht en kennis. Ontwerpers, producenten en experts. Het doel is om elkaar te leren kennen, elkaars ambities, elkaars uitdagingen. Alleen
wanneer men gedegen inzicht heeft in de wereld van de ander kan een vruchtbare dialoog ontstaan. Het doel is om de randen van het mogelijke met beton op te zoeken,elkaar uit te dagen, er overheen te gaan, en mogelijk nieuwe toepassingen en technieken te verkennen.
EXPERIMENTEEL BETON gaat verder dan het uitwisselen en ontwikkelen van ideeën en plannen. Ze worden daadwerkelijk uitgevoerd, getest en gewogen. De resultaten van de
intensieve samenwerking worden tastbaar en vormen de kiem voor verbazing, debat en vervolg.
Deze publicatie toont 129 prototypen, die de afgelopen 20 jaar in 16 sessies zijn ontwikkeld door meer dan 150 ontwerpers, samen met een kleine 100 producenten en experts.