Allcrete

This  cycle of Experimental Concrete is the first 'in company' edition. With a team from MVRDV the potential of concrete was investigated based on MVRDV's ambitions for the material in relation to their current portfolio.

2018 - 2019

concept, coordination, design, moderation, publication

designers MVRDV
Guido Boeters, Elien Deceuninck, Daniel Diez, Herman Gaarman, Gijs Rikken & Christine Sohar

concrete experts & participating industry
Wouter van den Berg - ENCI, Taco van den Broek - Betonhuis Constructief Prefab, Ellen van Genechten - Byldis, Niels van der Hulst - Geelen Beton, Raymond Janssen - Byldis, Wim Rongen - Geelen Beton & Cindy Vissering - Betonhuis Cement/TEKTONIEK,

moderator
Siebe Bakker

Experimenteel Beton 2003 - 2022

2023 / Dutch

Overview of 20 years Experimenteel Beton


editor
Siebe Bakker

graphic design: Siebe Bakker & Fatih Cebeci

Backflap (NL)

EXPERIMENTEEL BETON beoogt een inspirerende uitwisseling van ideeën, ambities en expertises tussen ontwerpers en producenten. Overtuigd van de innovatieve kracht van samenwerking is het noodzakelijk om deze vorm te geven, te initiëren, te koesteren, en te laten zien.

Ieder wordt aangesproken op hun eigen kracht en kennis. Ontwerpers, producenten en experts. Het doel is om elkaar te leren kennen, elkaars ambities, elkaars uitdagingen. Alleen
wanneer men gedegen inzicht heeft in de wereld van de ander kan een vruchtbare dialoog ontstaan. Het doel is om de randen van het mogelijke met beton op te zoeken,elkaar uit te dagen, er overheen te gaan, en mogelijk nieuwe toepassingen en technieken te verkennen.

EXPERIMENTEEL BETON gaat verder dan het uitwisselen en ontwikkelen van ideeën en plannen. Ze worden daadwerkelijk uitgevoerd, getest en gewogen. De resultaten van de
intensieve samenwerking worden tastbaar en vormen de kiem voor verbazing, debat en vervolg.

Deze publicatie toont 129 prototypen, die de afgelopen 20 jaar in 16 sessies zijn ontwikkeld door meer dan 150 ontwerpers, samen met een kleine 100 producenten en experts.


Experimenteel Beton 2018

2019 / Dutch

Results from the Experimenteel Beton 'Adaptive Formwork' and 'Allcrete' cycles. 

editor
Siebe Bakker

graphic design: Siebe Bakker

Adaptieve Bekistingen (NL)

Traditioneel worden prefab betonelementen gezien als een snelle, economische, maar vaak ook saaie wijze van bouwen. Het produceren van de elementen onder ideale omstandigheden in een fabriek leidt zondermeer tot optimale kwaliteit, zowel technisch als esthetisch, maar toch lijkt het dat tijdens ontwerpprocessen dit niet opweegt tegen de ‘vrijheid’ van de ontwerpers om unieke, architectonisch interessante gebouwen te maken.

Momenteel wordt groots ingezet op moderne computergestuurde ontwerp- en productietechnieken die voor veel disciplines openingen bieden om zowel fabrieksmatig – gecontroleerd en continue – te produceren, als wel om elke eenheid (element) een eigen vormgeving, technische specificatie of functie mee te geven. Ook in de bouw wordt uitgekeken naar economische oplossingen voor variatie en complexe vormen. Voor de betonindustrie betekent dit vooralsnog het moeten inzetten van tijdrovende en dure oplossingen voor het vervaardigen van de bekistingen.
Houten constructies, waarbij men kan stellen dat een groot deel van het vakmanschap door de timmerfabriek wordt geleverd, of het CnC frezen van mallen uit kunststoffen, waarbij met name de ecologische factoren een belangrijke rol gaan spelen. 3D-printen met beton is een onderzoeksterrein waar veel aandacht naar uitgaat, veelbelovend, maar er zullen nog cruciale stappen gezet moeten worden ten aanzien van de constructieve karakteristieken, de esthetische resultaten en de te gebruiken mengsels zelf.

EXPERIMENTEEL BETON 2018 zal bekistingstechnieken en -mogelijkheden verkennen. Waarbij enerzijds de kwalitatieve en kwantitatieve voordelen van het produceren in een fabriek worden benut, en anderzijds met inzet van nieuwe technieken en intelligente oplossingen en ontwerpen, het palet aan vorm en textuuropties wordt verbreed.